جمعه 10 فروردين 1403

 
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
آگهي درهموطن 
اخبار در موبايل 
آرشيو روزنامه 
تماس با ما 

اخبار داخلی جاده تندرستی راه‌های کنترل چربی خون از طریق تغذیه سالم

 
 

چهارشنبه 24 بهمن 1397

راه‌های کنترل چربی خون از طریق تغذیه سالم

 
 

افزایش چربی خون با تجمع در دیواره رگ‌ها، تنگی آنها را به دنبال داشته و باعث افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی، درد قفسه سینه و گرفتگی عروق می‌شود. بنابراین از طریق داشتن برنامه غذایی سالم، احتمال بروز این بیماری خاموش را کاهش داد.

*پروانه پورربیعا
عضو سازمان نظام پزشکی کشور: ت5212
محقق، مدرس و مشاور تغذیه و رژیم درمانی با تلفیق علم پزشکی نوین و طب ایرانی
چربی خون یکی از بیماری‌هایی است که در دنیای پُرزرق و برق امروز و به دلیل کاهش شدید فعالیت جسمی در زندگی شهرنشینی و مصرف حجم بالای مواد غذایی صنعتی، گریبان‌گیر بسیاری از افراد جامعه گردیده است. چربی خون یا همان بالاتر رفتن مقدار کلسترول و یا تری‌گلیسرید (از مقدار طبیعی) آنها در خون؛ در اثر مصرف مواد غذایی بیش از میزان موردنیاز و یا به دلیل بروز اختلال در سوخت و ساز چربی در بدن، افزایش می‌یابد.
افزایش چربی خون با تجمع در دیواره رگ‌ها، تنگی آنها را به دنبال داشته و باعث افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی، درد قفسه سینه و گرفتگی عروق می‌شود. بنابراین از طریق داشتن
 

" رژیم غذایی کم چرب داشته و تا حد امکان از مصرف غذاهای سرخ کرده و خصوصاً فست‌فودها خودداری کنید.... "

 
 
برنامه غذایی سالم، احتمال بروز این بیماری خاموش را کاهش داد.
آیا می‌توان چربی خون را از طریق علایم بالینی تشخیص داد؟
احساس سنگینی، خستگی یا کوفتگی در بدن، خواب آلودگی، سوزش و احساس افزایش حرارت نقاط مختلف بدن به خصوص کف پا که معمولاً در شب تشدید می‌شود، سردردهایی که معمولاً به صورت سنگینی سر خودنمایی می‌کند، خشکی و یا تلخی دهان، سرگیجه، تپش قلب و علائمی از این قبیل که پس از مصرف غذاهای چرب؛ و تسکین این علایم با مصرف موادی مثل آبغوره، آبلیمو یا سرکه، افزایش تعریق بدن و ورم و پف کردن صورت همگی از علائم افزایش چربی خون در بدن هستند. البته تمام کسانی که دچار افزایش چربی خون می شوند، همه علایم فوق را ندارند، بلکه اغلب افراد تنها بعضی از علایم را دارند.
علم تغذیه برای کاهش چربی خون چه راهکارهایی پیشنهاد می‌کند؟
براساس تحقیقات پزشکی صورت گرفته، تاثیر تغذیه‌ی سالم بر پیشگیری و همچنین کاهش چربی خون، بر تمامی متخصصین تغذیه اثبات گردیده است. لذا با رعایت نکات تغذیه‌ای ذیل، به راحتی می‌توان از بروز بیماری چربی خون و همچنین درمان آن بهره جست:
• رژیم غذایی کم چرب داشته و تا حد امکان از مصرف غذاهای سرخ کرده و خصوصاً فست‌فودها خودداری کنید.
• استفاده از لبنیات کم چرب را در برنامه تغذیه‌ای روزانه خود بگنجانید.
• چربی‌های همراه گوشت
 

" چربی‌های همراه گوشت و پوست مرغ را دور ریخته و مصرف حداقل دوبار در هفته، ماهی‌های سرشار از امگا3 (مانند: سالمون و خال مخالی و شاه ماهی) را در برنامه خود بگنجانید.... "

 
 
و پوست مرغ را دور ریخته و مصرف حداقل دوبار در هفته، ماهی‌های سرشار از امگا3 (مانند: سالمون و خال مخالی و شاه ماهی) را در برنامه خود بگنجانید. • غذای خود را با روغن‌های گیاهی از قبیل: کانولا، ذرت و زیتون طبخ نمایید.
• استفاده از سویا را در برنامه رژیم غذایی خود افزایش دهید. چراکه سویا به دلیل دارا بودن ایزوفلاون میتواند از افزایش چربی خون جلوگیری کند.
• مصرف غذاهای پُرفیبر نظیر انواع میوه و سبزیجات را تا حد امکان افزایش دهید.
• از مصرف شیرینی تر و همچنین نوشیدنی‌های شیرین جدا خودداری کنید.
• از غلات کامل مانند نان‌های سبوس‌دار، پاستای سبوس‌دار، آردهای سبوس‌دار و همچنین برنج قهوه‌ای استفاده کنید.
• جو دوسر و سبوس جو از دیگر انتخاب‌های خوب و مناسب هستند.
• وزن خود را متعادل نمایید. در افراد دارای اضافه وزن؛ کاهش 5/2 تا 5 کیلوگرم در ماه از وزن، منجر به کاهش قابل توجهی در سطوح کلسترول و چربی خون می‌گردد.
آیا طب ایرانی برای درمان چربی خون پیشنهادی دارد؟
از نظر متخصصین طب ایرانی، مصرف روزانه‌ی 10 عدد عناب به همراه 10عدد انجیر که به مدت 12 ساعت در آب خیسانده شده است میتواند در کاهش چربی خون موثر باشد.
همچنین مصرف سیر، پیاز، شوید، سماق، کرفس و همچنین پوست و هسته‌ی انگور قرمز در رژیم غذایی روزانه می‌تواند اثرات قابل توجهی در کاهش چربی خون داشته باشد. (برگرفته از کتاب: طب گیاهی- انتشارات: زرقلم- مولف: کاظم کیانی)
منابع:
[1] کیانی کاظم، 1386، طب گیاهی، نشر زرقلم. [2] A. Catharine Ross, Benjamin Caballero, Robert J. Cousins, Katherine L. Tucker and Thomas R. Ziegler, 2014; Modern nutrition in health and disease [3] L. Kathleen Mahan, MS, RD, CDE, Janice L Raymond, MS, RD, CD and Sylvia Escott-Stump, MA, RD, LDN, 2017; Krause's Food and the Nutrition Care Process. [4] Michael J Gibney, Susan A Lanham-New, Aedin Cassidy and Hester H Vorster, 2009, Introduction to Human Nutrition.

 
 
   
 
 
     
   
     
     
    ::  تماس با ما  ::  درباره ما  ::  sitemap  ::  آگهي درهموطن  ::
کليهء حقوق متعلق است به روزنامهء هموطن سلام. ۱۳۹۳ - ۱۳۸۳
طراحی و اجرای سايت : شرکت به نگار